Tam Ekran Yap
Üye Girişi
Üye Ol
Ana Sayfa | Hakkımızda | İletişim | Künye | Abonelik | Reklam | Arşiv | Blog |
Politika
Toplum
Eğitim
Hukuk
Dünya
Yerel Yönetim
Ekonomi
İş Dünyası
Sağlık
Kültür Sanat
Örgütlenme
Güncel
Çevre
Yaşam
Teknoloji
Kazete Mazete
Yazarlar
PsikoKadın
Abonelik
Independent Women newspaper kazete.com.tr
Arşiv
Abonelik
Reklam
İletişim
Kazete Haberler

Kazete Facebook

Kazete twitter
üyelik
şiddete son
Haberi Paylaş 04-Ocak-2012 Çarşamba

Yeni Anayasa'ya 'Yeşil' öneri!

Ekolojik Anayasa Girişimi, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda sunum yaptı

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bilim insanı, hukukçu4_cevre_Bu_da_ye__il_anayasa___nerisi.jpg, aktivist ve siyasetçiler tarafından oluşturulan Ekolojik Anayasa Girişimi, yeni Anayasa’da olmasını talep ettiği maddeleri dün TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sundu.

Ekolojik Anayasa Girişimi temsilcileri komisyona sundukları önerilerde temel olarak anayasanın, doğaya hükmetmeye çalışan insanı değil, Doğa’yı hak öznesi olarak tanıması gerektiğini ifade etti.

Ekolojik Anayasa Girişimi Çağrıcılarından, Yeşiller Partisi Üyesi Mahmut Boynudelik, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Üyesi Oya Ayman, Çevre Avukatı Mehmet Horuş ve CHP Milletvekili Melda Onur’dan oluşan heyet, önerdikleri anayasa metninde, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Doğa ’nın ve onun bir parçası olan insanın haklarına dayanan, demokratik, laik, ekolojik ve sosyal bir hukuk devletidir” ibaresinin yer almasını talep ettiler.

Sunulan Ekolojik Anayasa dünyayı gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bilinciyle, doğayla uyum içinde yaşamanın esas alındığı; su, hava, gen, tohum gibi doğal unsurlar için doğal kaynak değil doğal varlık nitelendirmesinin benimsendiği, doğada olası zararlara yol açabilecek faaliyetlerde ihtiyatlılık ilkesinin benimsendiği, kamu yararında doğal dengelerin gözetildiği, yabani ve evcil hayvan haklarının güvence altına alındığı, sağlıklı su ve gıdaya ulaşım hakkının benimsendiği hukuksal düzenlemeler öneriyor.

Ekolojik Anayasa Girişimi Anayasa’da yer alan ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın en doğal yaşam hakkı olduğuna ilişkin 56. maddenin önemine dikkat çekerek bu maddenin “Sağlıklı bir çevrede ve Doğa’da yaşamak bütün canlıların hakkıdır. Devlet ve vatandaşlar gelecek kuşaklar adına doğal varlıkların emanetçisidir. Doğayı korumak devletin ve vatandaşların görevidir” şeklinde geliştirilmesini ve ‘sürdürülebilir kalkınma’ ifadesinin, kalkınmayı öne çıkardığı ve doğayı feda ettiği gerekçesiyle yeni anayasada bulunmaması gerektiğini vurguladı.

Ekolojik Anayasa Girişimi üyelerini dinleyen komisyon üyeleri de 56. maddenin gerisinde kalmanın söz konusu olamayacağını belirterek emanetçilik kavramının önemine dikkat çektiler.

Komisyon üyeleri ayrıca yeni anayasanın “TC’nin demokratik, laik, sosyal ve ekolojik bir hukuk devleti” tabirini taşımasına sıcak bakabileceklerini ancak ekolojik kelimesinin daha anlaşılır ve Türkçe bir karşılığının bulunmasının uygun olabileceğini belirttiler.

ANAHTAR KELİMELER

,tbmm,chp milletvekili melda onur,mehmet horuş,oya ayman,buğday ekolojik yaşamı destekleme derneği,mahmut boynudelik,yeşiller partisi,ekolojik anayasa girişimi


Habere Yorum Yaz


2000 karakteri geçmeyecek şekilde yorumlarınızı yazınız.
Resimde görmüş olduğunuz 4 karakterli kodu giriniz

Diğer Çevre Haberleri

Sokak köpeklerini kıyma ile zehirlediler
Somon çiftliklerinde balık katiamı
Magakent sular altında
Gökova'da deprem
Atlasjet'e yıldırım çarptı
Şili'de 6.2 şiddetinde deprem
Küresel ısınma ençok maymuna vuracak
HES'ler can almaya devam ediyor
Greenpeace, Erdoğan'ı 20 yaş ihtiyarlattı
Alo Atık yağ!
Nükleer tesislerin kapatılmasını sokakta kutladılar
Bodrum'da zehirli balık alarmı
Kütahya'da deprem
İzmir'de 5.0 şiddetinde deprem
HES nöbetçisi köylülelere provokasyon

Cumhuriyet Blv. No:161 Kat:3 Martı Apt. Alsancak - IZMIR
Telefon: 0232 463 63 00 Pbx. Faks: 0232 463 53 03
http://www.kazete.com.tr | kazete@kazete.com.tr
Kadın | Oyunculuk | Teknoloji